814401029 esklep@benedetto.com.pl Darmowa dostawa od 300 zł 14 dni na zwrot
0
Koszyk
Zamknij

Twój koszyk jest pusty.

Kod towaru: 5907591923884

W magazynie: brak towarubrak towaru

Dostępność: NiedostępnyNiedostępny

Dostawa już od:

Zapytaj o towar

Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z wysuszonego miąższu kokosa (kopry) poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze 23-27°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej kokosowy zawiera niewielkie ilości NNKT, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie.

Olej kokosowy w swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Podstawowe kwasy tłuszczowe nasycone to kwas laurynowy 44-51%, kwas mirystynowy 13-18%, kwas palmitynowy 8-12%. Kwas laurynowy znajduje się np. w mleku matki.

Olej kokosowy znajduje zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy.

W kuchni nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Skład: 100% olej kokosowy tłoczony na zimno nieoczyszczony.

Sposób użycia i zastosowanie:

W kuchni: do smażenia, pieczenia, gotowania. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
W kosmetyce: stosować bezpośrednio na skórę i/lub włosy.

Po otwarciu olej należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Produkt odpowiedni dla Wegan i Wegetarian.